I Espoo finder du to af de største IT-virksomheder i Finland. Nokia og Innofactor er navne på store finske IT-virksomheder, som er blevet til kendte navne uden for det lille nordiske land. Espoo ligger syd for den finske hovedstad Helsinki, hvor du kan finde en anden IT-gigant, nemlig Supercell, som står bag spillet, som du sikkert kender mindst en person, der spiller. Du kan læse om alle fire virksomheder i denne artikel.

Finske Nokia var tidligere verdens største mobilproducent og på daværende tidspunkt omsatte det finske firma for mere end det finske statsbudget med sin omsætning på 41 milliarder euro. Dog kom Apple ind fra højre i 2007, og det var begyndelsen på det, som mange troede ville gå hen og blive firmaets død. I 2007 var Nokia den førende producent af smartphones, men de var bagud i forhold til Apple, når det kom til overgangen til touchphones.

Lidt mere end et årti skulle der gå, før det finske firma fik sit comeback. Efter at have været under Microsofts vinger i næsten ti år kom Nokia igen til at stå på egne ben i 2016. Samme år genindtog Nokia også førstepladsen over de største virksomheder i hele Finland.

Derefter tog virksomheden en tænkepause og forsvandt fra mobilmarkedet i to år. Da Nokia dukkede op på ny overhalede den finske mobilproducent andre store navne i branchen som Google, HTC og Sony. 4,4 millioner enheder solgte Nokia i fjerde og sidste kvartal i 2017 og beviste dermed, at de ikke har givet op endnu.

Du behøver ikke at tilbyde mange produkter for at blive rig. Det har den finske spiludvikler Supercell bevist. Supercell står bag fire forskellige spil og for et par år solgte de erfarne spiludviklere 84 procent af aktierne i firmaet til det kinesiske firma Tencent for 56 milliarder kroner. Det betyder, at Supercell var 67 milliarder kroner værd tilbage i 2016.

Det gik hurtigt for de seks mænd, som startede Supercell op i Espoo i Finland i 2010. I dag ligger hovedkontoret i Helsinki. Størstedelen af successen skyldes det populære spil Clash of Clans, som muligvis er den mest populære app i hele verden. Det var det i hvert fald tilbage i 2015, da det toppede lister både i Apple Store og Google Play butikken. Dengang viste tallene, at brugerne samlede set handlede for 10 millioner kroner om dagen i spillet.

Her tre år senere viser nye tal at brugerne stadigvæk lægger ca. 1,5 millioner dollars om dagen, hvilket altså svarer til ca. 10 millioner danske kroner. Dette er imponerende, da markedet for spil ofte domineres af nye spil, men seks år efter sin lancering i 2012 er Clash of Clans stadigvæk i top ti over de spil med den bedste omsætning.

Den finske softwareleverandør Innofactor startede op i Espoo tilbage i 1983. Innofactor Plc leverer Microsoft-baserede løsninger til de nordiske lande og fokus er især på Microsoft Azure. Der er tale om en kæmpe virksomhed hvis kundebase inkluderer 1.000 forskellige europæiske firmaer. Der arbejder lidt over 500 personer i Innofactor, som bød på en omsætning på omkring 60 millioner euro tilbage i 2016. Innofactor blev især stærke i Danmark tilbage i 2013, da de overtog SharePoint-specialisten Enabling Group. Alligevel løb de ind i problemer i 2015, da et dårligt regnskab betød, at de måtte nedskrive forretningens seneste nøgletal. Men den dag i dag er Innofactor stadigvæk en af de største IT-virksomheder i Finland.