De senere år er der sket et betydeligt udskilningsløb inden for udviklingen af IT-virksomhederne. Der opstår et hav af nye IT-virksomheder, som ser mulighederne i internettets særlige univers, og det er kendetegnende for disse, at meget af deres aktivitet består af indhold, som brugerne i virkeligheden selv genererer, hvorefter disse IT-virksomheder kan høste brugernes data og informationer og dermed accelerere deres forretning, fordi de kan videreformidle disse data til andre med brug for dem.

Søger man information om de største it-virksomheder i Europa, finder man ikke altid disse virksomheder på listen, men i deres forretningsmæssige universer har de stor plads. Det gælder for eksempel en virksomhed som Trustpilot, som i dag sætter dagsordenen inden for brugergenererede anmeldelser af virksomheder.

Svære tider for nogle

De aktuelle tider, som er præget af de problemer, som ny coronavirus giver for hele Europa og de enkelte samfund, sætter også deres præg på de store IT-virksomheder. Nogle har fået beskåret deres værdi på børserne, mens andre udskyder sammenlægninger, opkøb m.v.

For eksempel har den franske IT-virksomhed Atos får udskudt nogle leverancer til England, og også andre IT-virksomheder har oplevet noget lignende.

Der er imidlertid også mange positive forhold. Overskuddene steg generelt betragteligt i 2019, og der forudses en mangel på arbejdskraft, som betyder, at mange virksomheder står på spring allerede ude i uddannelsesinstitutionerne for at skaffe sig de bedste nye, unge medarbejdere.

Linjen bliver i høj grad lagt af de førende virksomheder inden for deres segmenter. Det kan være svært for en lille virksomhed at trænge igennem glasloftet, når den vil vokse og udvikle sin forretning, men for ganske mange lykkes det alligevel, og pludselig er det dem, der sætter dagsordenen i deres segment. IT-området er et af de områder, hvor det stadig er muligt at trænge igennem med sin unikke idé, og hvor den kan realiseres inden for realistiske rammer.