De svenske IT-virksomheder er muligvis de mest succesrige i norden. Sverige er i hvert fald blevet til et paradis for især IT startup-virksomheder, og vores naboland går også med drømme om at blive til det europæiske Sillicon Valley. Disse drømme kan sagtens blive realitet hvis man dømmer efter disse fem store svenske IT-virksomheder, som har taget verden med storm.

Spotify

Den populære musiktjeneste Spotify er af svensk oprindelse. Man kan hurtigt komme til at tro, at der er tale om et af landets mest succesrige virksomheder, men faktisk døjer Spotify med økonomien. Spotify er verdens største streamingtjeneste med musik, og de har over 120 mio. brugere.

Dog skal det nævnes, at “kun” 75 mio. af dem er betalende kunder, men hvis man sammenligner det med deres største konkurrent Apple Music, som har omkring 40 mio. betalende kunder, så imponerer Spotify stadigvæk mest. Spotify så dog lyset helt tilbage i 2008 og Apple Music kom til verden i 2015. Derfor kan den svenske streamingtjeneste godt frygte, at Apple Music hurtigt kommer til at hale ind på dem.

iZettle

Betalingssystemet iZettle er af svensk oprindelse. Det var svenskerne Jacob de Geer og Magnus Nillson, som grundlagde iZettle i 2010. POS-specialisten blev tidligere på året opkøbt af den amerikanske betalingsgigant PayPal, som smed 2,2 milliarder dollars, hvilket svarer til tæt på 14 milliarder danske kroner, efter den svenske IT-virksomhed. Det gjorde PayPal med håb om at forbedre sin styrke på især det europæiske marked, hvilket de håber, at iZettle vil hjælpe dem med. De Geer og Nillson skal nemlig fortsætte med at styre forretningen på samme vis, som de har gjort indtil nu. Handlen er dog heller ikke et dybt greb i lommen for PayPal, som har en markedsværdi på tæt på 95 milliarder dollars.

King

En anden succes svensk virksomhed fra IT-verden, som også er blevet opkøbt af et amerikansk firma, er King. Lars Markgren, Patrik Stymne, Sebastian Knutsson, og Thomas Hartwig startede King Inc. sammen med Riccardo Zacconi og Toby Rowland i Stockholm tilbage i 2003. Spiludvikleren er mest af alt kendt for kæmpesuccesen Candy Crush Saga, som mange millioner brugere er blevet afhængige af at spille. King Inc. blev solgt til den amerikanske virksomhed Activision Blizzard for 40 milliarder kroner tilbage i 2015. Activision Blizzard står bag skydespil som Call of Duty og World of Warcraft, og med opkøbet af King placerede den amerikanske virksomhed sig perfekt på markedet i forhold til casual samt hardcore spil.

iStone

Men det er ikke kun amerikanerne, der “handler ind” i Sverige. Sidste år købte den danske virksomhed Columbus svenske iStone. iStone er et svensk konsulentfirma, som fokuserer på udvikling og digitalisering. Firmaet blev grundlagt af Markus Jakobsson og Olof Eidmann tilbage i 2005, og ved opkøbet i 2017 havde IT-selskabet mere end 600 medarbejdere i 13 forskellige lande. iStone stod især stærkt hjemme i Sverige, og det var en af de største årsager til at Columbus ønskede at købe virksomheden.

Dustin

Den svenske IT-virksomhed Dustin er en af de førende virksomheder inden for B2B salg i hele Norden. Virksomheden blev grundlagt af ægteparret Bo Lundevall og Ulla Lundevall i Farsta tilbage i 1984. I dag virker det utroligt, men faktisk startede Dustin AB ud i en gammel dyrehandel, hvor ægteparret først solgte IT-produkter via posten. I 1995 begyndte de at sælge IT-produkter over internettet. I dag er der tale om en kæmpe IT-virksomhed, som har mere end 1000 ansatte. Derudover landede virksomheden et overskud på tæt på 240 mio. svenske kroner i regnskabsåret 2016/17, hvor de meldte på en omsætning på 9,3 milliarder svenske kroner. Det er en fremgang på 12 procent i forhold til året før, og det forventes at den svenske B2B-gigant vil nå en tocifret milliardomsætning i den nærme fremtid.