Den finske it-virksomhed Nokia er en sand eventyrhistorie om en virksomhed, der blev grundlagt i ét hjørne af økonomien og siden formåede at bevæge sig over i et helt andet hjørne, og det på en så effektiv måde, at den i dag er blandt verdens største virksomheder inden for IT og telekommunikation.

Nokia blev grundlagt som papirfabrik i byen Nokia, som den har sit navn efter. I dag har virksomheden hovedsæde i Espoo lidt uden for Helsinki – et byområde, hvor mange af Finlands teknologivirksomheder i dag er beliggende.

Fra papir til gummistøvler – og mobiltelefoner

Grundstenen til Nokia-fabrikken blev lagt i 1869, da de to grundlæggere Fredrik Idestam og Leo Mechelin slog sig sammen om deres nye virksomhedsprojekt. Dermed var grunden lagt til en af de store virksomheder i Finland, hvilket man jo nok ikke kunne forudse. I 1898 kom der en ny produktion til, som afspejlede, hvordan adgangen til verdens råstoffer ændrede sig i løbet af anden halvdel af 1800-tallet: Man begyndte en produktion af bildæk og gummistøvler baseret på naturgummi fra de store regnskove i Afrika, det fjerne Østen og Sydamerika. Siden kom også kabler til, som blev brugt ved udrulningen af telegrafiteknologien i verden.

Da man i 1960’erne startede med en lille afdeling for elektronik som en del af kabelforretningen, havde man nok ikke forudset, at det ville blive begyndelsen til, at Nokia blev en helt anden virksomhed. I 1980’erne begyndte man at tjene penge på mobil teleteknologi, og fra 1986 var elektronikken det største forretningsområde.

I mange år var Nokia førende inden for produktion af mobiltelefoner, men efter stigende konkurrence indgik man et samarbejde herom med Microsoft i 2010. I dag er Nokia ude af den del af industrien, og i stedet bruger man al sin energi på internet of things, radiokommunikation, cloud teknologi og forskellige former for professionelle tjenester inden for IT og telekommunikation.