Fremtiden ligger inden for IT og teknologi. Det hører vi ofte i medierne og derfor var der igen i 2018 rekordmange ansøgere, der valgte at søge ind på IT-uddannelser. Faktisk måtte DTU oprette 102 ekstra studiepladser på grund af den høje interesse i især nye uddannelser, som fokuserer på kunstig intelligens og data. I denne artikel kan du læse om fremtidens mest populære områder inden for IT-forretning.

Der er uden tvivl mest hype omkring Fintech branchen i Norden i disse dage. Fintech er ordet, som du får, hvis du lægger de to ord finansiel og teknologi sammen. Fintech virksomheder bruger moderne teknologi til at konkurrere på markedet for de finansielle institutioner, der har arbejdet på traditionel vis hidtil.

I Danmark har Copenhagen Fintech Lab delt sektoren op i otte forskellige kategorier og betaling, finansiel software og digital bank er tre af dem. I kategorien med digitale banker finder du blandt andet succesrige virksomheder som Lunar Way og Spiir, mens Coinify og Yourpay er blandt de mest succesrige danske virksomheder i FinTech betalingskategorien.

En rapport fra revisionsvirksomheden Deloitte viser, at der blev investeret for 1,2 milliarder danske kroner i den nordiske Fintech branche i 2016. Dette var 33 procent mere end året før. Alene i Danmark har danske Fintech virksomheder formået at tiltrække investeringer på omkring 120 millioner kroner mellem 2014 og 2016. Dette kan lyde som en lille andel af de førnævnte 1,2 milliarder danske kroner, og det er det også, hvis vi sammenligner med vores svenske naboer.

Sverige var blandt de første med innovative betalingsløsninger, og Sverige har både et godt uddannelsesmiljø samt en god iværksætterkultur, hvilket gør det meget naturligt, at vores naboer ligger i front, når det gælder Fintech i Norden. Der findes endda personer, som spår Sverige til at blive den europæiske udgave af Silicon Valley.

Med eSport på alle folks læber og børn og unges hyppige brug af smartphones og tablets er der mange, der satser på at blive spiludviklere. Spilbranchen har oplevet fremgang i Danmark i løbet af de seneste par år, og der bliver udviklet spil som aldrig før i vores lille land. Der er bare et problem; spillene sælger ikke. Et af de mest succesrige danske eksempler fra nyere tid er Subway Surfers spillet, som skaffede et overskud på 96 milliarder kroner til Sybo Games tilbage i 2016.

Danmark bliver dog igen overhalet af vores svenske naboer, som står bag King Inc. der udgav Angry Birds helt tilbage 2009 og et andet eksempel er finske Supercell, som står bag spillet Clash of Clans. Clash of Clans har imponeret ved at blive ved med at være en del af de top 10-spil, der bringer flest penge ind i kassen i USA.

En anden ting, der vokser og vokser er E-handel. Danskerne køber ind på nettet som aldrig før, og det har også fået skandinaviske IT-virksomheder som fx Komplett til at drømme om at blive til den nordiske udgave af Amazon. Amazon er netop også en af de online virksomheder, som danskerne lægger flest penge hos.

Hjemme i Danmark er det dog svenske Dustin, som er kongen, når det kommer til online salg af computere og tilbehør, og måske er det også Dustins succes, som får Komplett til at drømme om at slå såvel Dustin som Amazon af pinden i Skandinavien.